Hoe kom ik aan een nieuwe woning?

Iedereen krijgt deze vraag wel eens, wanneer is het tijd voor een nieuwe woning en hoe kom ik eraan? Het is iets wat iedereen graag wilt weten en makkelijk aan kan komen. Het is belangrijk om deze vraag op een juiste manier stapsgewijs aan te pakken. Allereerst is het van belang dat je de financiële mogelijkheden bekijkt. Hoeveel verdien je momenteel en hoe staat de huidige financiële markt ervoor. Dit bepaald wat de financiële mogelijkheden zijn. Toch wel fijn om dit te weten voordat je je droomhuis hebt gevonden maar deze net niet kan betalen. Op hypotheekrente.nl kunt u de actuele rentes van de grootste banken met elkaar vergelijken.

De zoektocht

De eerste vraag die hierbij naar boven komt. Wil je gaan voor een nieuwbouw huis of al een reeds bestaand huis? Er zitten namelijk ook flinke verschillen in de kosten van beide. Waar een nieuwbouw huis direct moet worden betaald maar nog niet bewoonbaar is kunt u bij een bestaand huis deze wel direct betrekken wat dubbele kosten scheelt. Echter heeft u hier weer de kosten van de notaris en eventuele taxaties. Als u deze vraag voor uzelf heeft beantwoord kunt u gaan zoeken op bijvoorbeeld Funda of een andere Huisen zoeker. Ook kunt u een makelaar inhuren die voor u zoekt aan de hand van uw persoonlijke wensen. Hier komen vaak bezichtigingen uit waarbij u zelf live het huis gaat kijken. Voor veel mensen is dit het punt waar het klikt met een huis.

Het verkrijgen

Nadat de bezichtiging positief is bevallen en het binnen budget valt kunt u dan eindelijk een bod uitbrengen. Dit zijn vaak blinde biedingen waarbij u de eigenaar niet te spreken krijgt. Zo kan dit zo eerlijk mogelijk gebeuren. De eigenaren van het huis krijgen dan een aantal biedingen voor zich liggen en mogen bepalen met welke ze in zee willen gaan. Is het gelukt om het te worden dan zult u een voorlopig koopcontract tekenen. Hier kunnen dan nog voorwaardes aan vast zitten waar aan voldaan moet worden maar als dit alles  overkomen kan worden is het huis van u. Zo komt er vaak nog een bouwkundige keuring waarbij een externe partij het pand komt inspecteren op eventuele gebreken. Nu is het van belang om de hypotheek aanvraag af te ronden. De bank zal dan de uiteindelijke hypotheek berekenen en hier kunt u dan mee akkoord gaan. Het huis wordt dan getaxeerd zodat dit kan worden gebruikt als onderpand bij de bank. Als dit alles is gelukt is het tijd voor de laatste stap, de overdracht en kunt u beginnen met de verhuizing.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven