Inkoopmanagement, waarom is het belangrijk?

Als je leiding geeft of de eigenaar bent van een bedrijf dat zich richt op het verkopen en/of produceren van goederen, dan weet je ook dat er maandelijks talloze verschillende inkopen gedaan worden. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de goederen die je bedrijf verkoopt, maar ook aan de grondstoffen die nodig zijn om verschillende goederen te kunnen produceren. Voor veel bedrijven is het belangrijk om een inkoopmanagement te hebben, maar waarom precies? Je komt er meer over te weten in dit handige artikel. 

 

Je bedrijf heeft altijd voldoende liquide middelen

Wanneer je grondstoffen of producten gaat inkopen, dan gaat het vaak om enkele tienduizenden tot honderdduizenden euro’s. Dit is natuurlijk erg veel geld, vooral omdat het wel een tijdje kan duren voordat dit bedrag terugverdiend is. Wanneer je een inkoopmanagement hebt, dan is het mogelijk om op het juiste moment goederen en grondstoffen in te kopen. Hierdoor zijn grotere inkopen vaak onnodig en beschikt je bedrijf over meer liquide middelen. Dit is erg fijn, want er kan altijd iets gebeuren waardoor het nodig is om een grotere investering te doen, bijvoorbeeld wanneer een machine kapot gaat. 

 

Altijd producten in voorraad

Als jouw bedrijf zich bezighoudt met het verkopen van goederen, dan is de kans erg groot dat je deze goederen laat produceren in Azie. Dat is ook zeker niet vreemd, want vrijwel alles wat er in Nederland tekoop is komt uit een Aziatisch land. Zoals je dan ook wel weet, kan het erg lang duren voordat de producten in Nederland aankomen. Veel bedrijven kiezen er dan ook voor om groot in te slaan, want daarmee wordt verkopen dat je een ‘nee’ moet verkopen aan de klant. Helaas kost dit ook meteen veel geld, maar als je een inkoopmanagement toepast hoeft dit zeker niet zo te zijn. 

 

Het optimaliseren van het proces

Het maakt eigenlijk niet uit of het nou om het inkopen van grondstoffen of het inkopen van goederen of grondstoffen gaat, want het is allemaal een langdurig proces. Omdat het veel tijd in beslag neemt, maar er vaak ook talloze handelingen verricht moeten worden, is het belangrijk om het proces te optimaliseren. Door het optimaliseren van dit proces zul je veel tijd besparen. Helaas is dit niet makkelijk te doen en kan alleen gedaan worden door een effectief inkoopmanagement. Hiervoor kun je het beste terecht bij Flux. Ook als je wilt weten wat is energietransitie, is het verstandig om contact op te nemen met Flux. 

 

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven